#31 ELEO

Het elektrificeren van hijskranen, graafmachines en gehandicaptenwagentjes is een lastige klus. Er worden naar verhouding namelijk veel minder van dit soort voertuigen gebouwd. Door batterijen aan te bieden als legostenen, biedt ELEO een oplossing.

Het bedrijf is opgericht door drie studenten van de Eindhoven University of Technology, Bas Verkaik, Jeroen Bleker en Bram van Diggelen. Ze ontwikkelen en produceren batterijpakketten op maat. Het systeem bestaat uit allerlei kleine bouwstenen die op verschillende manieren aan elkaar geknoopt kunnen worden. Daardoor kan het bedrijf de productie enerzijds standaardiseren en toch betaalbaar maatwerk bieden. Het gaat daarbij vooral om voertuigen die niet de productieaantallen halen van reguliere auto’s bijvoorbeeld. Denk aan graafmachines, shovels en specifieke voertuigen voor de logistiek.

Algoritmes verlengen levensduur

“We hebben een managementsysteem dat de levensduur van de accupakketten aanzienlijk verlengt. Dat gebeurt op basis van algoritmes. En doordat we de batterijen als een soort bouwpakket aanbieden, kunnen we dus een betere prijs bieden voor voertuigen die nu nog niet in grote getallen worden geproduceerd”, aldus Verkaik. “Vaak hebben bedrijven geen eigen kennis van batterijtechniek en missen ze schaalvoordelen om de kosten omlaag te brengen. Dat maakt een elektrische versie vaak te duur en daarom gebeurt het niet. ELEO kan deze kosten reduceren en daarmee vaak wel een interessant alternatief bieden.”

Eerder dit jaar ontving het bedrijf een miljoeneninvestering van de Lumipol Group. Daarmee kan ELEO naar eigen zeggen de groeiambities voor de komende jaren uitvoeren.