#30 Greener Power Solutions

Door groene energie op te slaan in batterijen en te verhuren aan bijvoorbeeld festivals en grote evenementen, kan Greener Power Solutions een flinke CO2-besparing te weeg brengen. Akkerman vertelt over hun businessmodel, en hoe ze zich in tijden van corona zo flexibel mogelijk opstellen. In deel 1 hoort u Fokko Mulder van de TU Delft over de batterijen van de toekomst.

Welke innovatie legt u voor? Benadruk het innovatieve karakter.

Greener Power Solutions levert mobiele duurzame stroom door de inzet van megabatterijen en software. Stroom op deze locaties – denk aan de bouwsector, netovernames, evenementen en overal waar onvoldoende netaansluiting is – wordt normaal meestal geleverd met aggregaten, die diesel en stikstof uitstoten en voor geur- en geluidsoverlast zorgen. De batterijen van Greener bieden een duurzamere oplossing en kunnen geladen worden met zon- en windenergie of stroom uit het net.

Ze worden aangestuurd met een chatbot en slimme software, die in-huis wordt ontwikkeld en gelicenseerd wordt aan andere batterijfabrikanten. Ook gebruikt Greener machine learning om stroomvragen vooraf te voorspellen, zodat de batterijen efficient ingezet kunnen worden. Greener heeft zojuist haar batterijvloot uitgebreid met 30 megabatterijen en beschikt straks over een totale mobiele voorziening van 15 Megawattuur, met 43 batterijen.

Hierbij heeft Greener de grootste mobiele opslagcapaciteit ter wereld. Greener biedt niet alleen een oplossing voor mobiele duurzame stroom op locatie, maar biedt ook een oplossing voor het stroomnet. Doordat er steeds meer hernieuwbare stroom wordt opgewekt, ook decentraal door particulieren, slibt het net langzaam dicht. Vraag en aanbod kunnen maar moeilijk op elkaar afgestemd worden en opslag is nodig. Ook in deze markt is Greener een belangrijke mede-mogelijkmaker van de transitie naar duurzame stroom, zodat het net stabiel en toekomstbestendig wordt.

Welke reductie bereik je hiermee?

Enerzijds draagt Greener direct bij aan het terugdringen van CO2 en stikstof, doordat er batterijen in plaats van dieselaggregaten ingezet worden, op bijvoorbeeld evenementen, bouw, offshore en andere locaties waar off-grid energie nodig is. Deze markt is enorm: de markt voor tijdelijke stroomvoorzieningen wordt geschat op 5 miljard euro in 2019 en gaat de komende 7 jaar verdubbelen. Op tijdelijke off-grid energievoorzieningen wordt naar op basis van deze 5 miljard omzet naar schatting 3.1 megaton CO2 uitgestoten (https://www.polarismarketresearch.com/industry-analysis/temporary-power-market). Greener heeft de potentie om deze fossiele markt te veranderen in een duurzame markt. Waar Greener wordt ingezet op plekken met een tijdelijke energievoorziening wordt de uitgestoten CO2 gemiddeld met een factor 3,5 vermindert.

Daarnaast versnelt Greener de transitie van duurzame stroom op het net. Momenteel worden aanvragen voor zonne-of windparken regelmatig afgewezen, omdat het net te overbelast is. Dit komt doordat het aanbod en de vraag onvoldoende gematcht kunnen worden en er dus een behoefte aan opslag is. Greener werkt hiervoor in Nederland, Zwitserland, België en de UK samen met partners. De besparing aan broeikasgassen is indirect, doordat Greener de nodige versneller is naar de transitie.

Wat zijn de gemeten resultaten en welke meetmethode is gehanteerd?

Greener ontwikkeld eigen software die real-time meten hoeveel kilowattuur de batterij levert of onttrekt aan een stroombron. Hierdoor wordt duidelijk hoeveel kilowattuur de batterij levert, wat wordt afgezet tegen dezelfde kilowatturen geleverd met diesel. Afhankelijk van hoe de batterij geladen wordt, bespaard Greener 25 tot 100% van de stikstof en CO2 ten opzichte van de inzet van dieselaggregaten. Gemeten is dat Greener in sinds de oprichting in 2018 700.000 kg CO2 heeft bespaard op alle plekken waar Greener is ingezet. En dit is pas het tweede jaar dat Greener bestaat.

Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?

Greener is een startup, opgericht in januari 2018 door drie vrienden, alle drie TU Delft alumni. De batterijtechnologie wordt ontwikkeld samen met Alfen, waardoor het bedrijf op het gebied van hardware snel in staat is om te groeien. De megabatterijen zijn dan ook sinds de zomer 2018 operationeel. De software en chatbot om de batterijen aan te sturen wordt al bij klanten ingezet en gelicenseerd, maar wordt continu verbeterd. Daarnaast wordt er momenteel hard gewerkt aan een voorspellend en zelflerend model dat gebruikt gaat worden om vooraf de energievraag van een locatie weer te geven. Deze technologie is naar schatting aanstaand voorjaar operationeel.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit en in hoeverre is de innovatie kostenefficiënt?

Greener kan door besparing op diesel een aantrekkelijk antwoord bieden op dieselgeneratoren. Wanneer Greener de hele stroomvoorziening kan doen, biedt Greener vaak een oplossing voor hetzelfde budget als er anders met een generatorenleverancier was afgesproken. Greener levert dan duurzame stroom voor dezelfde prijs en kan dit aanbieden dankzij softwareoptimalisatie en het slimme stroomplan dat momenteel ontwikkeld wordt.

Hierdoor laat Greener een snelle groei zien, met groeicijfers van zo’n 500% per jaar. Deze sterke financiële positie wordt bovendien onderstreept door de groei in assets. Greener bestelde onlangs namelijk nog 30 megabatterijen: https://www.telegraaf.nl/financieel/1864786971/greener-koopt-dertig-megabatterijen-van-alfen. Hiermee wordt Greener wereldwijd de grootste verhuurder van mobiele batterijsystemen. Greener is daarnaast in een jaar tijd gegroeid van 3 naar 12 werknemers en verwacht dat deze groei in 2020 door zal zetten.

Welke bredere impact wordt er bereikt?

Greener heeft naast de eigen bedrijfsvoering op een aantal vlakken impact:

  • Licensering van batterijsoftware, waarin Greener internationaal voorop loopt. Dit maakt de inzet van batterijen van andere fabrikanten makkelijker en efficiënter. Greener gelooft dat de markt hiervoor groot genoeg is en het duurzaamheidsvraagstuk te groot voor één partij en ziet deze licensering als een versnelling naar duurzame stroom.
  • Mogelijk maken van een versnelling op het energienet naar duurzame stroom. Er is een tekort aan opslag, waardoor duurzame energiemarkten stil liggen. Greener maakt deze overgang lokaal toch mogelijk.
  • Greener werkt veel met evenementen samen, waarmee er veel zichtbaarheid en bewustzijn wordt gecreëerd, ook bij de festivalbezoeker. Met 23 miljoen bezoeken aan festivals per jaar in Nederland alleen, is deze potentie erg groot.

Waarom moeten jullie The Green Quest Award winnen?

We laten zien dat we in korte tijd een conservatieve markt als de tijdelijke energiemarkt, op z’n kop kunnen zetten. Niet alleen in Nederland, maar in twee jaar tijd ook al in Belgie, Zwitserland en de UK. Deze markt gebruikt al sinds jaar en dag fossiele brandstoffen en er zijn weinig alternatieven. Greener laat zien dat het wél kan en dat duurzame stroom op locatie betaalbaar en efficient is.

Daarnaast wordt door netbeheerders al jaren geroepen dat er een tekort aan energieopslag is, maar zijn er weinig innovaties doorgebroken naar de markt om daar een weerwoord op te bieden. En dat terwijl congestie op het net één van de grote uitdagingen is om de overgang naar hernieuwbare energie mogelijk te maken. Greener heeft in twee jaar tijd een oplossing geboden en groeit hard – wat ons betreft zorgen we ervoor dat op iedere tijdelijke stroomvoorziening over een paar jaar een Greener staat.