#3 Suwotec

Het valt niet mee om monumenten, oude sporthallen en gedateerde schoolcomplexen energiezuinig te krijgen. Lammert de Wit is de oprichter van Suwotec en zegt een ingenieuze oplossing te hebben ontwikkeld.

Deze innovatie draait om een heel systeem van nieuwe en bestaande technologie. Zo is er om te beginnen een oude, beetje vergeten uitvinding van Philips: zogeheten heatpipes. Die heeft De Wit doorontwikkeld, worden op daken geplaatst en zetten warmte en koude om in energie. Die vindt vervolgens z’n weg naar de bestaande systemen in grote gebouwencomplexen. De energie die niet meteen kan worden ingezet, slaat Suwotec op in thermische accu’s. In het gebouw van de Theologische Hogeschool in Rotterdam draait het klimaatsysteem inmiddels al.

Laag energetische natuur wetten

Suwotec is een volledig geïntegreerd duurzaam energie en klimaat systeem wat de laag energetische natuur wetten gebruikt om aan de hoog energetische vraag van mensen te voldoen. Het gebruikt een deel van de gratis energie zoals die dagelijks door de zon aan ons wordt gegeven. Het systeem begint aan de voorkant met de heatpipes die het zonlicht zonder energie-omzetting direct opslaat in warmte en koude energie, in de door SuWoTec ontwikkelde efficiënte thermische accu’s.

Geen bewegende delen

“Dit is het meest efficiënte en veiligste energie generatie systeem wat je op een dak kunt gebruiken”, aldus De Wit. “Er zijn geen geen bewegende delen en geen elektriciteitopwekking. SuWoTec Smart Control maakt de intelligente verbinding tussen alle componenten, zodat het door SuWoTec ontwikkelde Climate pro klimaat systeem en alle warmte en koude vragen van de gebruikers, op ieder moment van de dag en nacht het hele jaar door veilig en perfect geleverd wordt.”