#28 X-ROOF

Zonnepanelen die een dak meteen waterdicht maken. Dat is handig, want dan heb je geen dakpannen meer nodig en dat bespaart materiaal én dus CO2-uitstoot. X-ROOF heet deze oplossing.

Hiermee kan een groter deel van het dak voor zonne-energie gebruikt worden. De X-ROOF panelen zijn namelijk iets kleiner en passen daarom beter rondom dakramen, schoorstenen en dakkapellen. Het bedrijf dat deze zonnepanelen produceert is Exasun. De productielijn staat in Den Haag waar inmiddels ongeveer 40 mensen aan het werk zijn. “Zo blijven we dicht bij de markt en besparen zo op transport van zonnepanelen uit ver-weg landen”, aldus directeur Remon Veraart.

Panelen zijn gifvrij

Wat verder opvalt is dat de zonnepanelen volledig gifvrij zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar in veel panelen zit bijvoorbeeld nog steeds lood.” Verder hebben we een productgarantie van 30 jaar. Bovendien ziet een dak in X-Roof er veel mooier uit dan een dak waar de panelen op het dak liggen. Duurzaamheid gaat ook over een mooiere leefomgeving”, aldus Veraart. Exasun lanceerde het product een kleine vier jaar geleden. Het verkoopt inmiddels aan grote aannemers als Heijmans en Dura Vermeer. 

Total cost of ownership

Volgens Veraart kan de businesscase goed uit. “Als je kijkt naar de Total Cost of Ownership dan is ons product over een periode van 30 jaar goedkoper dan een oplossing waarbij eerst de dakpannen gelegd worden en vervolgens een goedkoop zonnepaneel.” Verder heeft Exasun nieuwe kleurtechnologie ontwikkeld waarmee de panelen voorzien kunnen worden van een kleur zonder veel van het vermogen te verliezen. Terracotta-daken zijn straks dus ook mogelijk.