#26 Zero Foodwaste

Olaf van der Veen van Zero Foodwaste heeft een innovatie die de impact van voedselproductie aanpakt door geen eten weg te gooien. Hij doet dit in eerste instantie in de horeca, door vuilnisbakken op te tuigen met een weegschaal en een camera. Zo krijgt het keukenpersoneel inzicht in de voedselstromen die in de afvalbak verdwijnen. Op basis van die data kunnen ze de inkoophoeveelheden en de werkwijze aanpassen. Hanneke Muilwijk van het Plan Bureau voor de Leefomgeving was in de uitzending te gast om uit te leggen op welke manieren voedselproductie- en distributie een impact hebben op het milieu.

Welke innovatie draag je aan?

Zero food waste gebruikt progressieve AI-technologie om een schrijnend hedendaags probleem op te lossen: voedselafval, in dit geval in de horeca. Zero foodwaste rust het afvalpunt in restaurants uit met een weegschaal en een intellgente camera, en brengt daarmee eenvoudig voedselverspilling in kaart. Er volledig automatisch herkend wat voor voedsel er in welke hoeveelheid wordt weggegooid, en met behulp van een overzichtelijk dashboard stellen we een restaurant in staat om optimaler te bevoorraden, plannen en proportioneren, met als resultaat een lagere inkoop. Hiermee wordt duurzaamheid ook heel winstgevend!

Hoeveel grondstoffenverbruik of CO2-uitstoot voorkom je hiermee?

Wereldwijd wordt een derde van al het geproduceerde voedsel verspild. Zo’n 1,3 miljard ton per jaar. Daarmee is voedselafval verantwoordelijk voor 8% van de jaarlijks uitgestoten broeikasgassen. Voorkomen van deze verliezen gaat dus direct resultaat opleveren voor het terugdringen van broeikasgassen, maar ook van de grondstoffen die gebruikt zijn voor het produceren van voedsel dat vervolgens verloren gaat!

Welke resultaten heb je behaald en hoe zijn deze gemeten?

Op dit moment wordt er op ruim 40 locaties in Nederland het voedselafval op een dagelijkse basis gemeten volgens bovenstaande methode. Op basis van de resultaten is er alleen op deze locaties in de afgelopen maanden al zo’n 30 ton voedselafval voorkomen!

Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?

De innovatie is tot stand gekomen uit de wens van de founders om hun capaciteiten – bedrijfsprocessen optimaliseren o.b.v. data – en kennis van progressieve technologie in te zetten voor een betere wereld. In 2020 zal de voedselafvalmonitor geplaatst worden op 300-500 locaties en zo op grote schaal het voedselafval in kaart te gaan krijgen en te besparen o.b.v. de inzichten!

Welke impact denk je hiermee te kunnen maken?

Wanneer er data verzameld is over de samenstelling en het tijdstip van voedselafval, zullen ook afvalverwerkers de voedsel(afval) logistiek hun proces efficiënter kunnen inrichten, zodat er minder grondstoffen gebruikt hoeven te worden, maar ook het afval dat toch ontstaan is beter upcycled kan worden. Bovendien zal het algoritme dat uitstekend voedselwaren van beeld kan herkennen in de toekomst ook binnen consumentenkeukens of in de zorg toegepast kunnen worden, om ook de consument of patiënt minder voedsel te laten verliezen!

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Een gemiddelde horecaonderneming kan de maandelijkse kosten van de apparatuur iedere maand 2 tot 10 keer terugverdienen enkel op besparingen op de inkoop, maar zullen ook kosten besparen op arbeid en afvalverwerking.

Waarom verdient jullie innovatie The Green Quest Award?

Voedselafval is één van de grootste economische én ecologische catastrofes van onze tijd, de huidige status quo is niet veel langer meer houdbaar. Zero food waste heeft een oplossing die naast duurzaamheid ook direct een hoger rendement oplevert, waarvoor er werkelijk geen reden is voor een ondernemer om niet morgen te beginnen. Op deze manier kunnen we snel en concreet impact maken!