#26 Leafcloud

Warm douchen met de hitte van computerservers die in de kelder staan opgesteld. Met die oplossing bestormt Leafcloud nu de markt.

Het idee is simpel: zet servers neer op plekken waar ze die warmte goed kunnen gebruiken. Koud water spoelt langs de hitte en wordt als heet water weer teruggegeven. In Amsterdam douchen bewoners van een appartementencomplex al op deze manier. Maar volgens de bedenkers kan het net zo goed in zwembaden of hotels bijvoorbeeld. Leafcoud stelt dat op deze manier minimaal 50% van de energie die in de servers wordt gestopt kan worden hergebruikt voor warmwatervoorziening.

Een echt duurzame cloud

“De clouds van Amazon, Google en Microsoft groeien als kool maar verbruiken veel teveel energie en souperen veel van de duurzaam opgewekte energie op”, vertelt Niek de Jong van Leafcloud. “Wij leveren ook een cloud maar wel één die echt groen is. Dat doen we door onze servers te plaatsen in bestaande locaties waar warmtebehoefte is. Bijkomend voordeel is dat er op deze manier ook geen nieuwe gebouwen voor datacenters meer gebouwd hoeven te worden.”

Cloud als product

Leafcloud is opgezet door oud-medewerkers van Nerdalize, de startup die ruim twee jaar geleden failliet ging. “Het Leafcloud concept is sterk aangepast. Zo hebben we een andere warmtewissel technologie, andere locaties en een andere dienstverlening. Ook bieden we nu zelf een cloud aan”, aldus De Jong. Het concept draait inmiddels op drie verschillende plekken. De locaties stellen hun kelder gratis ter beschikking, in ruil voor warm water. “We moeten enkel glasvezel naar de plek leggen en zorgen dat het op de warmwatervoorziening wordt aangesloten. Binnen drie weken hebben we nieuwe locatie aangesloten.”