#25 Zytec

In de industrie wordt veel gebruik gemaakt van generatoren, pompen en ventilatoren. Zytec belooft een flinke energiebesparing met behulp van een contactloze magneetkoppeling.

Bij de meeste roterende machines is sprake van overcapaciteit. Dat wil zeggen: er komt meer energie vrij dan er wordt gebruikt. Zytec verbindt de motoren met de roterende apparaten door middel van magnetisme. Daarmee kan het bedrijf de overcapaciteit regelen en naar eigen zeggen veel elektriciteitsverbruik besparen.

Veel energie bespaard

De Zytec contactloze magneetkoppeling maakt het mogelijk om kosten te verlagen, energie te besparen en CO2-uitstoot te reduceren. “Met onze innovatieve technologie wordt het mogelijk om tot wel 50% energie te besparen. Toepassingen zijn pompen, ventilatoren, generatoren, compressoren en transportbanden. Ze worden gebruikt worden in sectoren zoals de industrie, water en afvalwater, verwarming en airconditioning, chemische industrie, petrochemische industrie, maritieme sector, papierindustrie en mijnbouw”, zegt Danny van Nielen.

340 huishoudens

De magneetloze koppelingen zijn al op diverse industriële plekken terug te vinden. “Met mooie resultaten tot gevolg”, zegt Nielen. “Bij vier pompen waren binnen twee dagen vier Zytec-koppelingen geïnstalleerd wat een energiebesparing opleverde van 600 ton CO2, wat ongeveer gelijk staat aan 340 huishoudens. De terugverdientijd is ongeveer 1 jaar.”