#24 Leadax

Leadax ontwikkelde een circulaire dakbedekking voor platte daken. Deze dakbedekking is gemaakt uit afval en is aan einde van de levensduur volledig te recyclen tot nieuwe dakbedekking. De dakbedekking is gemaakt uit gerecyclede polyvinylbutyral (PVB). Een afvalstroom die overblijft bij de recyclage van gelaagd glas, zoals veiligheidsglas en autoruiten. Leadax heeft al langer een circulaire loodvervanger, die lichter, duurzamer en goedkoper is dan lood, maar wel dezelfde look-and-feel heeft.

Ook deze loodvervanger wordt uit dezelfde PVB-afvalstroom gemaakt. Te gast is CEO Roeland van Delden. In deel 1 van deze uitzending hoort u Ester van der Voet, Hoofddocent aan de Universiteit van Leiden over metaal. Ons metaalgebruik slurpt 8% van onze totale energie-behoefte op! En omdat we steeds meer toepassingen vinden voor die sterke en makkelijk te bewerken metalen, neemt dat aandeel alleen maar toe.

Welke innovatie draag je aan?

Leadax draagt bij aan een betere wereld aan een betere wereld met een extreem hoge CO2-reductie, afval als grondstof te gebruiken, niet-toxisch (in tegenstelling tot lood) en aan het einde van de levensduur kan het weer gerecycled worden.  Het bedrijf komt uit Nederland, heeft de Circulair Ondernemen Award tijdens Duurzame Dinsdag in de Tweede Kamer gewonnen en wordt inmiddels in 15 landen verkocht. Naast het duurzame karakter van Leadax producten is er ook een kloppend business model.

Welke besparing kun je daarmee realiseren?

Het basismateriaal is afval en de producten zijn ‘designed to dismantle’. Kortom, na gebruik kan het materiaal weer hergebruikt worden voor nieuwe Leadax producten. Daarnaast is door het onafhankelijke NIBE vastgesteld dat Leadax producten veel minder een stempel op milieu drukken dan alternatieven. Zo is de Leadax loodvervanger 31% groener dan traditioneel lood. (Dit is op basis van SBK Bepalingsmethode 2.0.) In juli 2019 is echter SBK Bepalingsmethode 3.0 van kracht geworden. Berekeningen op basis van deze methode wijzen in combinatie met de meest actuele versie van Leadax uit dat de vergroening toeneemt. Dit staat uiteraard los van het toxische aspect van lood.

Voor wat betreft de dakbedekking, dat gaat op wereldschaal vanaf 2020 een ongekende impact hebben door de volumes van deze markt; een voorlopig onderzoek heeft aangetoond dat Leadax dakbedekking alleen al in de aanlegfase 80% groener is dan de meest groene dakbedekking tot nu toe, te weten EPDM. Buiten dit feit heeft deze dakbedekking een enorm potentieel m.b.t. CO2 reductie. Bij de aanleg komt er per m2 1,1 kg CO2 vrij. Ter vergelijking: bij het best scorende alternatief EPDM bedraagt dit 6 kg en bij de wereldwijd meest gebruikte dakbedekking op basis van bitumen loopt dit zelfs op naar 13 kg.   Het bevestigingssysteem zorgt voor makkelijk loskoppelen van het dak aan einde levensduur, klaar voor hergebruik naar nieuw materiaal.

Hoe zijn de resultaten gemeten?

Door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwecologie) zijn diverse metingen verricht om milieu-impact te meten, ook ten opzichte van alternatieven in de markt. Zie voorgaande alinea’s voor meer informatie.

Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?

Na uitgebreide R&D is dit tot stand gekomen. Het moederbedrijf Bitufa maakt van oudsher bouwmaterialen uit bitumen, maar met einde van fossiele grondstoffen in zicht is het vanaf 2015 gaan toeleggen op uitvinden van nieuwe grondstoffen. Na twee jaar onderzoek is het de PVB afvalberg geworden. In 2017 is het eerste product (Leadax – het nieuwe lood) op de markt gekomen en inmiddels zijn er in 15 landen een exclusieve distributeur. Het is nu zaak om verder op te schalen in sales en marketing.

Welke bredere impact kan deze innovatie hebben?

Het kan zorgen voor dat lood definitief uit onze leefomgeving verbannen wordt, het kan zorgen voor een ongekende CO2-redactie en het kan zorgen voor het opruimen van een afvalberg wereldwijd.

Hoe ziet het kostenplaatje eruit?

Er is een gezond business model en is het bedrijf niet afhankelijk van subsidies. Door afval te gebruiken als grondstof is de kostprijs interessant. Daarnaast is er onlangs een nieuwe fabriek geopend op verder te kunnen opschalen.

Waarom moet Leadax The Green Quest Award winnen?

Omdat Leadax het internationaal toonbeeld is van de Nederlandse industrie waarbij een gezond business model en duurzame innovatie hand in hand gaan.