#23 Goodhout

De harde harige bast die om de schil van een kokosnoot zit, wordt nu nog beschouwd als afval. Goodhout heeft een manier gevonden om er tafelbladen, stoelen en zelfs vloeren van te maken.

Alleen al in Indonesië verbranden boeren jaarlijks het restafval van 16 miljard geoogste kokosnoten. Dat is slecht voor het milieu. In landen als Sri Lanka gebruiken ze die harde schil weliswaar voor laagwaardige applicaties als borstels en matten, maar wereldwijd wordt niet meer dan 5% verwerkt tot product. Goodhout gebruikt de harde bast als alternatief voor hout. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelt kokoshout-plaatmateriaal in haar eigen pilot-fabriek. Voor oprichter Silvia van Houten is dat nog maar het begin. Ze ziet in kokosnootafval een nieuw, duurzaam materiaal voor tal van toepassingen.

Zo werkt het

GoodHout ontwikkelt de bestaande technologie die gebruik maakt van geactiveerde natuurlijke lijmen die beschikbaar zijn in de afvalstromen van de kokosnoot. Oorspronkelijk gebruikt voor de productie van hardboard, gebruikt GoodHout deze lignine-technologie om een ​​biocomposiet van kokosnoot te maken, met de lijm en vezels die beide zijn afgeleid van kokosnootschil.

Sterk materiaal

“Kokosnoothout is een sterk materiaal met een goed verhaal”, vertelt oprichter Silvia van Houten. “We helpen de CO2-voetafdruk te verkleinen en verbeteren de levens van de lokale bevolking in landen waar kokosnoten verwerkt worden, zoals Sri Lanka, Indonesië, de Filipijnen en Vietnam. Daarbij is het biobased materiaal niet zomaar een alternatief voor plaatmateriaal als HpL, hardhout of bamboe, het wint zelfs op meerdere fronten.”

Natuurlijke kleefstof

GoodHout gebruikt geen toegevoegde formaldehyde of synthetische lijm om de plantaardige vezels van dit biocomposiet te hechten. De bolster zelf bevat veel lignine, dat werkt als een natuurlijke kleefstof. Daarnaast is dit natuurlijke materiaal onverwoestbaar. “Ter vergelijking: het is twee keer zo sterk als ebbenhout. ook werkt het brandvertragend. Het haalt uit zichzelf al categorie C, terwijl hout in categorie D of E zit”, aldus Van Houten.