#22 iWELL

Groene energie tijdelijk opslaan. Met hun zelf ontwikkelde Cube-batterij zegt iWELL een oplossing te hebben die niet alleen duurzaam, maar ook financieel aantrekkelijk is.

We wekken in Nederland steeds meer groene stroom op, van windmolens en zonnepanelen onder meer. Het tijdelijk opslaan van die stroom is een belangrijk puzzelstuk in de energietransitie. iWELL heeft een thuisbatterij die schaalbaar is, omdat het systeem ook een financieel rendement oplevert. Na ongeveer zes tot zeven jaar heeft de batterij zichzelf terugverdient. Het bedrijf zegt hiermee de eerste thuisbatterij te hebben ontwikkeld met een sluitende businesscase.

Piekmomenten

Cube slaat schone stroom op en levert die terug wanneer dat nodig is. Zo kunnen huishoudens ook zonnestroom gebruiken wanneer de zon even niet schijnt. Maar Cube kan meer. De batterij levert razendsnel stroom op momenten waarop de vraag flink toeneemt. Deze piekmomenten zorgen voor een zware belasting van het energienetwerk. “Verlaag je de piekbelasting, dan kun je een lagere netaansluiting krijgen en dat bespaart geld”, zegt mede-oprichter Jan-Willem de Jong. De batterij wordt met name toegepast in appartementencomplexen. Het bedrijf verwacht dit jaar zo’n 200 appartementencomplexen te kunnen verduurzamen.

iWELL Energy Community

“Ook gebeurt het regelmatig dat er geen stroompieken in het gebouw zijn en dat er ook geen zonnestroom wordt opgeslagen. In dat geval nemen de batterijsystemen deel aan de iWELL Energy Community, waarmee we het stroomnetwerk buiten het gebouw stabiliseren. Binnen deze community zijn alle batterijen virtueel met elkaar verbonden en opereren ze als één groot geaggregeerd batterijsysteem voor de wijk, de stad of heel Nederland. Dit levert nog een extra inkomstenbron op voor gebruikers. Energiegebruik wordt zo niet alleen goedkoper, maar vooral ook duurzaam, schoner en onafhankelijk van anonieme energieleveranciers.”