#22 Hero Balancer

Dankzij de slimme software van Hero Balancer wordt warmte in kantoorpanden beter afgestemd op de vraag. Zo wordt stoken buiten kantooruren bijvoorbeeld verleden tijd. In deel 1 spreekt Harm Edens met Selina Roskam van de Rijksdienst voor ondernemers over energielabels. En in deel 2 met Stefan Kloosterboer van Hero Balancer.

Welke innovatie leg je voor?

Hero Balancer kan als enige bedrijf in Europa ELKE grootschalige verwarming slimmer en daarmee efficiënter maken. Dit doet Hero Balancer door haar software elke 5 minuten alle temperatuurdata uit gebouwen op te halen, deze te verrijken met oa KNMI data, waarna het algoritme verwarmingssystemen exact de juiste hoeveelheid warmte laat produceren.

Welke reductie kan je dankzij deze oplossing realiseren?

Wij elimineren al het overbodig verwarmen. Wij zien scholen, kantoren en andere grote gebouwen veel onnodig verwarmen: In weekenden, feestdagen, doordeweeks na werktijd is de verwarming ‘aan’. Daarnaast laten we de verwarming de gratis opwarming van een pand door bv de zinintensiteit en andere weersinvloeden meenemen in de warmte vraag berekeningen. Elke 5 minuten, 24/7.

Wat zijn je resultaten?

Gemiddeld zien wij een besparing van 23% op gasverbruik. Ons beste resultaat is een gerenoveerd schoolgebouw, het latere Dirk Scheringa Museum, met 39% besparing.

Hoe is dit project tot stand gekomen?

Een van de oprichters kreeg via het (duurzaamverwarmen) bedrijf van zijn vader al jong mee dat verwarmen effectiever kan. Vervolgen is hij na funding bij Rockstart (oa Enige, Shell, ea) opgehaald te hebben aan de slag gegaan. Eind vorig jaar is Stefan Kloosterboer aan boord gekomen en is het bedrijf gegroeid van 5 naar 19 medewerkers, met aansprekende klanten als PCG, Peugeot en MVGM.

Welke impact kun je hiermee hebben?

Wij kunnen binnen Nederland pakweg 100.000 gebouwen softwarematig verduurzamen. Met een gemiddelde besparing van 23% op gasverbruik voor verwarmen, kunnen we honderden megatonnen per jaar aan CO2 besparen. Voor een gemiddeld kantoor kunnen we zo’n 10.000 – 25.000 kg CO2 per jaar besparen.

Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

De eenmalige investering in onze dienst is ongeveer 2.500 euro, daarna gemiddeld zo’n 100 per maand. We kennen gemiddelde ROI’s van 6-10 maanden. Er zijn nagenoeg geen kosten efficiëntere oplossingen voor verduurzamen. Het kan zo goedkoop omdat wij software maken, dat is veel efficiënter dan dit mensen laten doen.

Waarom verdienen jullie The Green Quest Award?

Wij zijn heel hard nodig: https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10385959/scholen-verstokentientallen-miljoenen-in-vakanties. Eerlijk: het is zonde hoeveel energie er in de gebouwde omgeving verspilt wordt.