#21 SeeGrow

In steeds meer stadions staan grote assimilatielampen opgesteld om het gras sneller te laten groeien. SeeGrow heeft een technologie ontwikkeld die dat met veel minder energie doet.

Een gemiddeld stadion met groei-ververlichting verbruikt tussen de 3,5 en 4,5 miljoen Kwh aan energie. Dit gebeurt met HPS-lampen van 1100 watt per stuk. HPS staat voor High Pressure Sodium. SeeGrow claimt een systeem te hebben ontwikkeld dat qua energieverbruik onder de 1 miljoen Kwh blijft. Het bedrijf doet dat met de inzet van LED-technologie, waar het enkele jaren aan gesleuteld heeft. Naast de duurzame verlichting voegt het systeem ook een vleugje CO2 toe aan het gras (jawel!). Die combinatie zorgt ervoor dat voetbalstadions en golfbanen hun CO2-voetafdruk tot 85% kunnen verlagen.

Groei-boost 

Een kleine vijf jaar geleden begon het bedrijf met het testen van bestaande LED technologieën van Philips en Osram. Die lampen zijn maar gedeeltelijk geschikt voor de groei van planten in de kassen. Grassprieten op deze manier een groei-boost geven, lukte tot nu toe niet. SeeGrow ontwikkelde een kleiner, gesloten systeem dat daar wél in slaagt.

Johan Cruijff Arena

De installaties doen inmiddels hun werk op golfbanen en in ongeveer dertig stadions, waaronder in Nederland de Johan Cruijff Arena. Er zijn zo’n 8.000 grotere stadions in de wereld. Stappen die vandaag over op SeeGrow, dan wordt er op jaarbasis zo’n 25 miljard kwH bespaard, zegt het bedrijf. De investering voor een stadion ligt ongeveer op 1,3 miljoen euro. Het bedrijf claimt dat de onderhoudskosten een stuk lager zijn, waardoor het systeem zichzelf snel heeft terugverdiend.