#20 Dex Oil

Het is een smeerolie voor scheepmotoren, hydraulische systemen en tandwielkasten die veel langer meegaat en het brandstofgebruik bespaart. Het door DEX Premium Lubricants ontwikkelde middel is ontwikkeld op basis van nanotechnologie.

Niet iedereen staat er dagelijks bij stil, maar smeerolie is letterlijk het smeermiddel van hele industrieën. Het zorgt ervoor dat motoren niet oververhit raken en tandwielkasten blijven draaien. Regelmatig moet het olie ververst worden. Dex Oil is een motorolie die de wrijving tussen de metalen onderdelen vermindert. Minder wrijving leidt tot minder brandstofverbruik en dus minder slijtage. Het bedrijf claimt hiermee het brandstofgebruik van onder meer schepen met 5 tot 7% te kunnen terugdringen.

Nanotechnologie als basis

De innovatieve smeerolie is een product dat is gebaseerd op nanotechnologie. Het bedrijf claimt daarmee dat tandwielkasten en hydraulische systemen langer meegaan. Bovendien hoeft de olie tien keer minder vaak te worden ververst. Eén van de gebruikers is vervoersdienst Arrica, dat tussen Rotterdam en Dordrecht een OV-dienst op het water verzorgt. Sinds maart 2019 varen 20 schepen van het bedrijf op Dex Oil. De besparing van brndstof wordt geschat op 5%. Ook hoeft de olie nauwelijks nog verwisseld te worden. Elke niet gewisselde liter olie levert volgens het bedrijf een CO2-besparing op van 6 kilogram.