#18 Smyle

Poets elke dag minimaal twee keer je tanden, werd je vroeger al geleerd. Maar wat te denken van al die moeilijk te recyclen tubes? Het Nederlandse bedrijf Smyle wil daar iets aan doen, met een veel duurzamere tablet-tandpasta. Poetsen zonder plastic dus.

Tandpasta wordt geleverd in plastic tubes, gemaakt van aardolie. Door de verschillende laagjes plastic, soms ook nog om een dun laagje aluminium heen, is het technisch èn economisch bijna onmogelijk om tubes te recyclen. “Bovendien belanden er elk jaar zo’n 1,5 miljard op onze vuilnishopen en in oceanen. De rest wordt verbrand en daar komt CO2 bij vrij”, zegt Almar Fernhout. Met Smyle presenteert hij tandpasta-tablets, zónder plastic dus. Elke klant ontvangt een glazen flesje dat kan worden bijgevuld bij een volgende bestelling.

Natuurlijke ingrediënten

In Smyle zitten niet dezelfde ingrediënten als in normale tandpasta. Dat is een chemisch mengsel van kunstmatige kleurstoffen, schuimmiddelen, conserveringsmiddelen en soms ook microplastics. “Smyle Brush Mints zijn tandpastatabletten die gemaakt zijn van enkel natuurlijke ingrediënten, vrij van ‘harsh chemicals’, microplastics, allergenen en gluten. Ook is het vegan en dierproefvrij.” Maar, werkt het ook? Ja, stelt Fernhout. “Het werkt net zo goed als normale tandpasta. We zijn dit met de Academie van Tandheelkunde Amsterdam continu aan het doortesten.”

Impact

De tandpasta-industrie wil de komende jaren overstappen naar recyclebare tubes. Toch zijn die volgens Fernhout niet de ultieme oplossing. “Daarmee los je de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van het plastic en de 1,5 miljard tubes die in de natuur belanden namelijk niet mee op. We hebben de milieu-impact doorgerekend voor de Europese situatie en laten valideren door Climate Impact Forecast. Als wij een miljoen tubes besparen, dan staat dit gelijk aan meer dan 25.000 bomen die je zou moeten planten om die CO2 teniet te doen.” Smyle is ongeveer zes maanden actief en heeft inmiddels zo’n 14.000 klanten bediend.