#17 XT Orange

Het stabiliseren van pallet-ladingen kan een heel stuk duurzamer. XT Orange heeft een dispenser ontwikkeld waarmee veel minder folieplastic hoeft te worden gebruikt. Rene van Glabbeek pitcht zijn innovatie in The Green Gallery.

Welke innovatie draag je aan?

XT Orange is een award-winning systeem om palletladingen handmatig stabiel, snel en met 70% minder plastic folie te stabiliseren voor een veilig transport. Daarnaast is het ook nog eens superhandig voor de gebruiker. In plaats van gebukt achteruit lopend aan een door zijn vingers schurende rol folie te moeten sleuren kan iemand nu in de helft van de tijd met slechts één hand en vooruitlopend z’n pallet stabiliseren.

Wat bespaar je hiermee?

In Europa worden jaarlijks 3 miljard pallets handmatig geseald met plastic folie. Hiervoor wordt zo’n 600 miljoen kilogram polyethyleenfolie gebruikt. Dit zorgt voor een CO2-uitstoot van ruim 1,2 miljard kilogram per jaar. Met het systeem van XT Orange wordt gewerkt met de nieuwste technologie op het gebied van folie. Daarmee kan de gebruiker dezelfde stabiliteit genereren voor zijn palletlading met tot 70% minder kilogrammen folie. Een simpel rekensommetje leert dan dat de CO2-uitstoot die nog overblijft 360 miljoen kilo bedraagt. Stapt heel Europa over op ons systeem, dan zouden we 840 miljoen kilo CO2 kunnen besparen.

Door de rollen in grotere aantallen op een gelijke verzendeenheid (doos of pallet) te versturen kunnen we verder nog een aanzienlijke vermindering bewerkstelligen op de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door het transport. Een voorbeeld: een pallet met 480 rollen is qua volume gelijk aan een conventionele pallet met 192 rollen. Tevens is de rollengte 30-40% hoger, waardoor je met de rollen van één pallet XT Orange-folie evenveel pallets kunt stabiliseren als met vier pallets conventionele folie. Dat staat gelijk aan 75% minder transport en opslag.

Maak je al impact?

We werken inmiddels met distributeurs in Europa, Noord-en Zuid Amerika en Azië met snelgroeiende resultaten. Dit vraagt echter wel om een verandering in mindset van onze klanten en ook aanpassing in de productie van de folies. Deze nieuwe high tech folies kosten per kilo meer om te produceren door de duurdere grondstoffen en geringere output van de extruders. De markt is grotendeels gedreven door prijs per rol en weinig gebruikers weten wat de echte prijs per gestabiliseerde pallet is.

Na een aantal malen te zijn gevraagd om een lezing te geven over onze innovaties op internationale congressen voor folie-fabrikanten en -gebruikers, worden we nu nog beleefd geweigerd. Vergelijk het met een conferentie van oliemaatschappijen waar een klein mannetje vertelt dat auto’s ook op water zouden kunnen rijden. Dat willen die olieboeren liever niet horen.

Wat kost je innovatie?

Voor de gebruiker praat je over een investering van ongeveer 200 euro per apparaat. Daarnaast bespaart hij minimaal 30% op de kosten van verpakkingsmateriaal.