#17 Flora Plant

Plantaardige oliën van lijnzaad, koolzaad en zonnebloem. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van Flora Plant, een nieuwe duurzame roomboter zonder zuivel.

In smaak en gebruik doet het smeersel voor op brood of in een baksel niet onder voor dierlijke roomboter, vertelt marketing manager Paula Jentjens. “Flora Plant is net roomboter, maar met de goede eigenschappen van plantaardig en met 50% minder CO2-uitstoot”, vertelt ze. “Als een gemiddeld huishouden van vier personen een jaar lang roomboter vervangt door Flora Plant besparen ze zo’n 115 kilogram CO2. Dat is dezelfde uitstoot van een benzineauto over een afstand van 460 kilometer.” In Nederland worden elk jaar overigens zo’n 85 miljoen pakjes roomboter verkocht.

Papieren wikkel

Flora Plant is een product van Upfield. Dat bedrijf heeft meerdere margarines op de markt, waaronder het bekende Blue Band. De plantaardige roomboter kwam het afgelopen jaar op de markt en is inmiddels in de meeste supermarkten te koop. “We zijn te herkennen aan de papieren wikkel, ook die is duurzaam”, aldus Jentjens.

Bewustzijn kweken

De grootste hobbel om Flora Plant heel groot te maken, is volgens haar bewustzijn kweken bij consumenten. “Veel mensen die roomboter eten weten niet wat daarin zit, dat het wordt gemaakt van koemelk. We moeten ze daarop wijzen en laten zien dat er een nieuwe, verantwoorde keuze is die net zo lekker is als echt roomboter. Mensen die nu roomboter eten zijn vrij traditioneel en zitten vast in routinegedrag. Met deze groep maken we de meeste impact en daar richten we ons dan ook op.”