#16 NEXTdriver

Een online coaching-service die truckers wijst op veilig en zuinig rijgedrag. De bedenkers van NEXTdriver claimen dat chauffeurs op deze manier tot 8% CO-uitstoot kunnen besparen.

Met de juiste snelheid optrekken, op tijd remmen en doorschakelen naar de volgende versnelling als dat moet. NEXTdriver stuurt chauffeurs de juiste kant op als het over duurzaam rijgedrag gaat. Dat doet het door slim gebruik te maken van data die sensoren in de vrachtwagencabine vrijgeven. Het bedrijf biedt een app aan voor chauffeurs en een platform voor transportbedrijven. Ook zit er een wedstrijdelement in de service verpakt, zodat chauffeurs zich met elkaar kunnen meten. “En het is vooral dat laatste aspect die veel truckers enthousiast maakt”, vertelt Guido Sluijsmans.

40 miljoen liter brandstof bespaard

Sluijsmans stelt dat een trucker met deze oplossing tussen 2 en 8% CO2-uitstoot kan besparen. Deze data is gemeten vanuit de boardcomputer van de vrachtwagens die met NEXTdriver rijden. “Vrachtwagens gebruiken in Nederland zo’n 800 miljoen liter brandstof per jaar. Als we alle truckers in Nederland van onze oplossing gebruik gaan maken en uitgaan van 5% minder brandstofgebruik, zorgt dit voor een besparing van 40 miljoen liter brandstof per jaar. Dit staat gelijk aan 85 miljoen kilogram CO2 die niet wordt uitgestoten. Dat heeft niet alleen positieve impact op het klimaat, maar ook direct gevolgen voor de luchtkwaliteit in Nederland”, aldus Sluijsmans.

Veiligheidsaspect is belangrijk

Naast minder uitstoot zorgt de service ook voor meer veiligheid. De verzekeringsmakelaar waarmee SD-Insights samenwerkt ziet volgens Sluijsmans 30% minder schade in polissen met coaching ten opzichte van polissen zonder coaching. Logistieke bedrijven betalen €15 per chauffeur per maand voor de NEXTdriver service. Dat is een bedrag dat ze volgens Sluijsmans snel hebben terugverdiend. “Ze besparen alleen al op brandstofkosten gemiddeld zo’n €50 per chauffeur. Meer dan 500 chauffeurs, verspreid over meerdere logistieke bedrijven, maken nu gebruik van de NEXTdriver service en krijgen wekelijks scores met feedback en tips. Zo helpen we ze brandstof te besparen én veiliger te rijden.”