#16 Attero

Plastic folies waarmee vlees, groenten en fruit wordt verpakt krijgen bij Attero een tweede leven. Ze maken er in hun nieuwe Polymeren Recycling Plant (PRP) nieuwe gerecyclede kunststof korrels van, zogeheten regranulaat. Robert Corrijn legt uit hoe dit proces werkt.

Welke innovatie draag je aan?

Met Attero’s nieuwe Polymeren Recycling Plant (PRP) maken we van folie consumentenverpakkingsafval weer nieuwe gerecyclede kunststof korrels (regranulaat). Daar worden weer nieuwe folies van geblazen. Tot noch toe bleek het heel moeilijk om dit folie verpakkingsmateriaal goed te recyclen, door de vervuiling met vetten, organisch materiaal, papieren etiketten en inkten. Door de folies te versnipperen en eerst intensief in meerdere stappen te wassen met heet water worden de folies schoon genoeg om er weer hoogwaardige korrels van te kunnen smelten.

Voor de hete wassing maken we gebruik van onze eigen warmte uit onze afvalenergiecentrale en onze eigen waterzuiveringsinstallatie. De folies komen uit de naast gelegen sorteerinstallatie waar de folies uit het door de consumenten afgedankte pmd-verpakkingsmateriaal en uit restafval worden gesorteerd met sorteertechnieken. Attero heeft in Nederland hiermee een unieke geïntegreerde recycling- en energiehub.

Wat bespaar je hiermee?

Door plastic folie te recyclen tot nieuwe kunststof producten is geen winning van aardolie nodig om virgin plastic te maken en houden we grondstoffen in de kringloop. Door zowel de sortering, wassing en granuleren op één locatie te centraliseren wordt de CO2-uitstoot van veel transport bespaard.

Folies worden nu in veel Europese landen helemaal niet ingezameld, terwijl dit wel de grootste stroom verpakkingsafval is (meer nog dan PET). Folies zijn volumineus, vaak sterk vervuild en daarom kostbaar en moeilijk te recyclen. Deze techniek kan andere bedrijven en landen prikkelen om hetzelfde te gaan doen.

Hoe zit het met de financiering?

Dankzij producentenverantwoordelijkheid (vergoeding uit het Afvalfonds Verpakkingen) wordt kunststof verpakkingsafval nu ingezameld, gesorteerd en gerecycled. De folie van de PRP loopt in dit systeem mee en kan (net als al het andere kunststof verpakkingsafval) nog niet zonder deze financiële steun gerecycled worden. Daarnaast is deze innovatie in aanmerking gekomen voor een Europese LIFE-subsidie.

Attero heeft zijn nek uit gestoken door ruim 30 miljoen euro te investeren in een innovatieve fabriek om een zeer moeilijk recyclebare stroom toch hoogwaardig te recyclen. Alleen door kunststof hoogwaardig te recyclen en terug te brengen in de kringloop en daarmee een duurzame markt te ontwikkelen kunnen we op termijn de Plastic Soup terugdringen en bijdragen aan minder grondstoffenschaarste en minder klimaatverandering.