#15 SpeedComfort

Er lekker warm bij zitten, dat willen we allemaal. Maar het liefst met zo min mogelijk CO2-uitstoot natuurlijk. SpeedComfort, de uitvinding van Pieter van der Ploeg, helpt ons daar een handje bij. Met zijn radiatorventilator kunnen we thuis én op kantoor de thermostaat een paar graden lager zetten.

Welke innovatie draag je aan?

We ontwikkelden een slimme radiatorventilator die cv-installaties veel efficiënter laat functioneren. Het systeem maakt een forse besparing op het gasgebruik en verbetering van het comfort mogelijk. De SpeedComfort duwt met speciaal ontwikkelde ventilatoren de warmte versneld en langduriger uit een radiator of convector. Een thermostaatschakelaar zorgt voor automatische werking. Dankzij magneten door de gebruiker in een handomdraai te plaatsen. Met slimme hulpstukken geschikt te maken voor vrijwel elke cv-installatie.

Het is een Nederlands product, won in 2015 de nationale competitie Groenste Idee van Nederland, was in 2016 finalist van de Energietopper van de Postcodeloterij en kwam in 2017 in de MKB Innovatie Top 100. Met de SpeedComfort krijgen radiatoren/convectoren meer vermogen en kan de aanvoertemperatuur in een cv-installatie omlaag. Hierdoor gaat de cv ketel veel efficiënter functioneren. Dat brengt naast meer comfort een forse besparing op gasgebruik en CO2-uitstoot. Maakt ook vaak de inzet mogelijk van een warmtepomp, zonder de noodzaak radiatoren/convectoren te vervangen.

Wat bespaar je hiermee?

SpeedComfort radiatorventilatoren geven radiatoren en/of convectoren meer vermogen. Hierdoor wordt het mogelijk, de aanvoertemperatuur van het cv water te verlagen. De ketel gaat daardoor veel efficiënter functioneren, wat al snel 10 tot 15 procent minder gasgebruik kan betekenen. Daarnaast wordt de warmte uit radiatoren/convectoren geforceerd, waardoor de lucht in een kamer eerder en langer wordt verwarmd. De opwarmtijd van een kamer wordt gehalveerd. Ook wordt de volgende warmtevraag aan de ketel hierdoor uitgesteld.

Doordat de warmte beter in de ruimte wordt verdeeld (en niet tegen het plafond blijft plakken), kan het thermostaat 1 tot 2 graden lager worden ingesteld met dezelfde comfortbeleving. Elke graad lager betekent 7 procent minder gasgebruik (bron: MilieuCentraal). Als de cv-installatie ook goed waterzijdig wordt ingeregeld, zijn besparingen tot 30 procent haalbaar. MilieuCentraal rekende uit, dat als een kwart van de Nederlandse huishoudens 30 procent bespaart op het gasgebruik dit jaarlijks 1,1 miljard kilo minder CO2-uitstoot betekent.

Steeds vaker worden SpeedComfort radiatorventilatoren toegepast als een warmtepomp die de cv-ketel vervangt. Ze maken de hiervoor noodzakelijke lagere cv-watertemperatuur mogelijk. Er hoeven geen nieuwe, kostbare LTV-radiatoren te worden geplaatst. Dat scheelt veel kosten en bovendien wordt hak- en breekwerk (met alle overlast van dien) voorkomen.In deze gevallen is er helemaal geen sprake meer van CO2-uitstoot.

Wat kost de SpeedComfort voor een gemiddeld huishouden?

De investering voor een gemiddelde woning ligt tussen de 200 en 300 euro, afhankelijk van de grootte en het aantal verblijfsruimtes. Door klanten is aangetoond dat de lagere gasrekening ervoor kan zorgen dat die kosten al binnen twee stookseizoenen worden gecompenseerd. Dankzij het gebruik van uitsluitend hoogwaardige onderdelen is de geprognotiseerde levensduur van SpeedComforts minimaal 20 jaar.

Wat is je motivatie om hiermee aan de slag te gaan?

SpeedComforts geven mensen de mogelijkheid om heel kosten-effectief hun leven wat groener in te richten. En tegelijk wordt dat leven ook leuker dankzij verbetering van het comfort in het stookseizoen. Alle aspecten van onze bedrijfsvoering zijn zo groen/duurzaam/maatschappelijk verantwoord mogelijk ingevuld. We werken zoveel mogelijk samen met bedrijven uit Nederland. Dankzij hoogwaardige onderdelen hebben SpeedComforts een zeer lange levensduur en zijn ze 100 procent recyclebaar. De meegeleverde adapter is geheel verliesvrij. SpeedComforts worden in elkaar gezet bij SDO Werkt, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.