#13 Maxem Energy Solutions

Laadpalen, zonnepanelen en een batterij samen op één platform, zodat al die energiestromen beter op elkaar worden afgestemd. Onze nieuwste inzending voor The Green Gallery heet Maxem Energy Solutions.

Mede-oprichter is Jan-Willem Heinen. Het platform dat zijn bedrijf biedt, is naar eigen zeggen een oplossing voor organisaties die hun energievoorziening willen vergroenen met laadpalen en zonnepanelen, maar daarbij tegen de beperkingen van hun netleverancier aanlopen. Een zwaardere netaansluiting aanleggen kost niet alleen tijd, het is ook nog eens een flinke investering. Maxem Energy Solutions zegt dat op te lossen met een platform dat al die energiestromen op elkaar afstemt. Het regelt in feite de duurzame energiehuishouding van bedrijven.

Negatieve energieprijs

“Zo was er op een zondag in september van dit jaar veel zon en wind. Zoveel zelfs dat er sprake was van een negatieve energieprijs. Dan wil je als bedrijf dus liever geen energie aan het net leveren. Dit in tegenstelling tot de dinsdag die volgde, waarop het juist windstil en mistig was. De energieprijs was toen negen keer zo hoog. Ons systeem is zo ingericht dat dit automatisch op de meest voordelige manier voor de klant wordt geregeld. Die hebben daar geen omkijken naar”, aldus Heinen.

Minder vaak grotere netaansluiting

Hij voorziet dat netbeheerders het de komende jaren steeds drukker krijgen. Voor bedrijven wordt het daarmee moeilijker wordt om snel een grotere netaansluiting te komen. Het platform van Maxem Energy Solutions zorgt ervoor dat heel veel bedrijven zo’n grotere aansluiting helemaal niet nodig hebben, omdat vraag en aanbod automatisch op elkaar worden afgestemd. Zo bespaart een gemiddelde onderneming volgens Heinen al gauw tussen de 10.000 en 15.000 euro.

Gezocht: installateurs

In 2021 hoopt het bedrijf nieuwe investeerders aan zich te binden. Heinen denkt aan een kapitaalinjectie van zeker 1,5 miljoen euro. Daarnaast zoekt Maxem Energy Solutions naarstig naar installateurs die hun oplossing aan de man kunnen brengen.