#12 Iso-skelet

Gebouwen isoleren door te kijken naar dieren én een oeroud natuurkundig verschijnsel: vacuüm. Architectenbureau Kokon ging ermee aan de slag en ontwikkelde het Iso-skelet.

Het is een skelet waar een luchtdicht membraan omheen gaat ’s winters dat vacuüm trekt en op die manier super-isolerend wordt. In de zomer, als het weer warmer is, wordt het vacuüm losgelaten. Henk Middelkoop op Kokon noemt het variabele isolatie. Vergelijk het met dieren, die dat met hun vacht doen. Het concept won eerder een Rabo Innovation Award.

Kokon zoekt nog naar partners om het concept verder uit te werken. Het ideale kernmateriaal is volgens Middelkoop circulair: sterk, duurzaam en natuurlijk afbreekbaar of recyclebaar. Een 3D-geprint zelfdragend materiaal dat parametrisch aangepast kan worden aan de gewenste afmetingen. Kokon ziet mogelijkheden voor het iso-skelet voor gevels, bij voordeuren en als glasvervanger in de tuinbouw. Het bureau heeft nog geen klanten, wel zegt het met een aantal geïnteresseerde partijen in gesprek te zijn.