#11 ChargeFreeHome

Woningen vragen om stroom. De initiatiefnemers van ChargeFreeHome willen dat principe nu omdraaien en hebben plannen voor een woonwijk dat gaat fungeren als producent van energie.

Een hele reeks woningen met zogeheten lessenaarsdaken, vol met geïntegreerde zonnepanelen. De nieuwbouwhuizen zijn verder voorzien van driedubbel glas, een aardwarmtepomp, warmte-terug-win-installatie en accu om tot twee dagen stroom op te slaan. Een grotere buurtbatterij moet voor extra stroomzekerheid zorgen als de zon zich een langere tijd niet laat zien. Het is een flinke ambitie, maar de bedenkers van ChargeFreeHome zijn er zeker van: dit is de toekomst. Hun woonwijk wordt 100% duurzaam, zelfvoorzienend en gaat zelfs energie leveren.

Regels aanpassen

Henk van Houten is één van de mensen achter ChargeFreeHome. Het is zijn ambitie om in Breda een woonwijk met 48 huizen neer te gaan bouwen. Of het project ook echt van de grond komt? Dat is nog de vraag, zo moet bijvoorbeeld de gemeente nog overstag. Ook zijn er regels die moeten worden aangepast, zoals de maximale koopsom die mensen nu nog kunnen lenen. Volgens Van Houten gaan hun woningen zo’n 60.000 euro meer kosten, maar die investering wordt ruimschoots terugverdiend met de duurzame maatregelen. Van Houten wijst erop dat hypotheekverstrekkers niet moeten kijken naar de kooplasten, maar naar de woonlasten