#10 Gispen

Meubelfabrikant van Gispen heeft een bank ontworpen van plastic afval. Hoe zij dat voor elkaar hebben gekregen, legt Sarah Schiffer uit aan jurylid Jacqueline Cramer.

Welke innovatie draag je voor aan het Green Team?

Gispen Sett CE, de bank gemaakt van 95% gerecyclede materialen. Om plastic verspilling tegen te gaan, gebruikte Gispen haar eigen plastic afval in de productie ervan. Dit product laat de uitkomst zien van jarenlang onderzoek en ontwikkeling in de circulaire industrie. Het is een werkbaar, circulair systeem voor (consumenten)producten. De vernieuwing en innovatie zit niet zozeer in de vorm, maar juist in de totstandkoming en werkwijze. De bank schreeuwt geen duurzaamheid uit, maar het hergebruik van materialen is geruisloos verwerkt in een tijdloos ontwerp.

Welke reductie (grondstoffen of CO2) bereik je met deze innovatie?

Samen met TU Delft en Searious Business is uit plastic kastdeuren en plastic afval een nieuwe grondstof ontwikkeld waarmee de romp van de bank is geprint door het bedrijf 10XL. Deze grondstof is tot tien keer opnieuw te gebruiken zonder nieuw materiaal toe te voegen. De zitting en rug van de bank bestaan uit gerecycled polyetherschuim. Bij het hergebruiken van materialen is het essentieel dat deze ook weer van elkaar te scheiden zijn (zodat ze later weer in een nieuw productieproces verwerkt kunnen worden). Alle materialen in de Sett CE bank zijn te scheiden en elk onderdeel is dankzij innovatieve technieken te verwerken tot een nieuw product.

Welke meetmethode heb je gehanteerd en wat zijn de resultaten?

Besparing virgin (raw) materials: 61,89%

Virgin materials Sett bank: 94,74% (recycled 5,26%)
Virgin materials Sett CE bank: 32,85% (recycled 67,15%)
Besparing hout (romp): 45,18 kg = 67,73%
Aandeel gerecycled kunststof (romp) in Sett CE is 32.32kg = 39.19%.
Al met al bespaar je door het hergebruik van kunststof kastdeuren toch minimaal 32.32kg virgin materiaal.

Meetmethode: dmv samenstellingsetiketten.

Hoe is dit project tot stand gekomen?

Samen met TU Delft en Searious Business is uit plastic kastdeuren en plastic afval een nieuwe grondstof ontwikkeld. Dit product is de ideale uitkomst van jarenlang onderzoek en ontwikkeling in de circulaire industrie. Het is een werkbaar, circulair systeem voor het produceren van (consumenten)producten. Het product is vorig jaar gelanceerd op de markt en is leverbaar en reeds ook bij een aantal projecten toegepast.

Hoe kun je hier impact mee bereiken, ook in een breder perspectief?

Dat op een andere manier naar plastic afval wordt gekeken en naar reststromen binnen een organisatie. Deze methode voegt zelfs waarde toe aan een product omdat de levensduur van het nieuwe materiaal drastisch wordt verlengt. En het laat zien dat innovatief samenwerken tussen verschillende disciplines zijn vruchten afwerpt. Een product als Sett CE kun je niet in je eentje realiseren.

Hoe ziet het financiƫle plaatje eruit?

Er is natuurlijk veel geld gestoken in de ontwikkeling van deze innovaties en de bank is nog niet goedkoop maar op termijn zal dit kostenefficient zijn omdat er geen nieuwe materialen zullen worden toegevoegd maar alle materialen te scheiden en te hergebruiken zijn.

Waarom verdient Gispen The Green Quest Award?

Het is natuurlijk supergaaf om een bank te ontwikkelen die bijna volledig uit gerecyclede materialen bestaat en dan ook nog deels uit eigen afvalstromen. Zo wordt afval echt benut. Tevens een mooi voorbeeld van het tegengaan van plastic verspilling. En je ziet niet aan de bank dat hij circulair is (geen “geitenwollensokkengevoel”) maar het hergebruik van materialen is geruisloos verwerkt in een tijdloos ontwerp.