#10 De Groene Aggregaat

Aggregaten, iedereen heeft ze wel eens zien staan op bouwplaatsen en festivalterreinen. Hun dieselgeur verraadt hoe smerig ze eigenlijk zijn. Maru Systems presenteert met De Groene Aggregaat een duurzaam alternatief.

De brandstofmotor is geschikt voor het schone HVO100, wat staat voor 100% Hydrotreated Vegetable Oil. Daarnaast is het apparaat uitgerust met een accupakket waardoor er veel minder brandstof hoeft te worden gebruikt. Volgens Daniël Krug Krug van Maru Systems bespaart de Groene Aggregaat tot wel 90% ten opzichte van de traditionele aggregaten. Dat biedt een oplossing voor plekken waar dieselmotoren minder vaak welkom zijn, zoals dichtbevolkte binnensteden.

Batterij versus brandstof

Het switchen tussen batterijen en de brandstofmotor gaat automatisch. Op het moment dat de batterij onder een bepaald niveau komt, slaat het aggregaat automatisch aan en gooit deze weer vol. Daarnaast is het systeem koppelbaar met externe energiesystemen zoals zonnepanelen. Maru Systems monitort de units op afstand en kan klanten zo adviseren over effectief gebruik. Bovendien maakt de Groene Aggregaat alleen geluid wanneer het nodig is. Is het bijvoorbeeld in stedelijk gebied gewenst om een hele nacht door te draaien zonder geluidsproductie? Dan kan het apparaat door z’n hybride functionaliteit zo ingesteld worden dat deze ’s nacht vermogen levert zonder ook maar één decibel aan geluid te produceren.

Afnemers van de Groene Aggregaat zijn bedrijven uit de bouw en infra, wegenbouw, databases en de event-industrie. Ook gemeenten en Defensie hebben het apparaat al eens gebruikt.