#1 Solarge

Chris de Jongh is van Solarge, een Nederlands bedrijf dat zonnepanelen heeft ontwikkeld die veel lichter zijn dan de meeste exemplaren. Daarmee worden oude daken ineens ook een potentieel voor zonne-energie. 

Bovendien zijn deze panelen 100% recyclebaar. Het bedrijf moet nog beginnen met de productie, maar heeft al wel een ton aan orders binnen.

De panelen dragen volgens De Jongh op verschillende manieren bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Dat begint al bij de fabricage. Bij de productie van Solarge-modules komt minder CO2 vrij dan bij de productie van reguliere zonnepanelen. Daarnaast zijn de kunststof panelen zoals gezegd volledig recyclebaar. Nieuwe panelen kunnen bovendien voor 40% van gerecycled materiaal gemaakt worden.

Al veel bestellingen binnen

De ontwikkeling is voortgekomen vanuit een initiatief van bouwbedrijf Heijmans, kunststoffabrikant Sabic en innovatie-instituut Soliance. Er is een kleine productiefaciliteit in Eindhoven. Na een intensief R&D traject zijn de eerste producten nu klaar. Zo is er de SOLO voor schuine daken en de DUO voor platte daken. De Jongh verwacht dat zijn product dit najaar wordt goedgekeurd waarna de eerste productielijn van start kan. Dat is nodig ook, want de ondernemer heeft al voor 100.000 exemplaren een bestelbon liggen. 

Lichte constructie

De Nederlandse regering wil in 2050 maar liefst 1000 vierkante meter aan solar-oppervlakte op land realiseren. Tot nu toe is nog maar 35 vierkante kilometer geïnstalleerd. Circa 40% van de daken van bedrijven en agrarische bedrijven kan geen traditionele glaspanelen dragen vanwege de te lichte constructie. Solarge maakt die oppervlakten nu binnen handbereik van zonnepanelen, zo stelt de ondernemer. Dat de zonnepanelen made in Brabant zijn, is volgens hem een extra voordeel. Nu gaan veel zonne-energiesubsidies rechtstreeks naar de Chinese staatskas.

De prijs

Wel zijn de Solarge-panelen in deze opstartfase nog duurder dan reguliere glaspanelen, zo’n 70% maar liefst. Maar daarmee is volgens De Jongh niet het hele verhaal verteld. Het verstevigen van dakconstructies is met deze innovatie namelijk niet nodig. De Jongh verwacht dat de prijs van zijn panelen door schaal snel omlaag zal gaan.