De groene ambities van Velux en Kleefsewaard

De groene ambities van Velux en Kleefsewaard

Grote bedrijven met concrete ambities om hun bedrijfsprocessen te vergroenen. Daarover gaat het in The Green Challenge, een regelmatig terugkerend onderdeel van dit programma. Met deze keer: Velux en industriepark Kleefsewaard.

Velux kennen we van de dakramen, rolluiken en zonweringen. Het bedrijf baarde recent opzien met een moedig plan: met terugwerkende kracht alle CO2 compenseren door het planten van bomen. Daarvoor wordt nu samen met het World Wide Fund for Nature wordt nu de historische voetafdruk van de afgelopen 80 jaar vastgelegd. Zo wil het bedrijf in 2041, als het 100 jaar bestaat, kunnen zeggen dat het levenslang klimaatneutraal is.

Duurzamer productieproces

Verder onderneemt Velux stappen om het eigen productieproces te vergroenen, onder meer door gebruik te maken van meer natuurlijke materialen. In 2019 was 99,6% van het hout dat in Europa werd gebruikt voor Velux-dakramen afkomstig uit gecertificeerde duurzaam beheerde bossen. Het bedrijf wil de CO2-uitstoot van hun producten tot 2030 halveren en heeft de ambitie om alle verpakkingen te maken van één materiaalsoort die 100% recyclebaar is en geen plastic bevat.

Volop groene mobiliteit op Kleefsewaard

Kleefsewaard ligt bij Arnhem, op een voormalige bedrijventerrein van Akzo Nobel, en werd eerder uitgeroepen tot meest duurzame industriepark van ons land. De campus huisvest tal van energiebedrijven en werpt zichzelf regelmatig op als testfaciliteit. Er zijn tientallen laadpunten voor elektrisch vervoer, de waterstofbus werd er ontwikkeld, er rijden deelfietsen en er zijn vergevorderde plannen met vier windmolens op het terrein. Ook op het gebied van recycling gebeurt er veel op Kleefsewaard. Zo is er een grondstoffenbank om afval gescheiden in te zamelen, waar vervolgens weer nieuwe producten van wordt gemaakt.

Directeur Kevin Rijke krijgt van veel mensen de vraag hoe zij dit voor elkaar krijgen. Hij wijst op de noodzaak van klein beginnen, zodat het behapbaar blijft. Dat is een mening waar Jeroen Proemstra van Velux zich in kan vinden.