Boris Braak
7 juli 2016

ProRail

Zonnepanelen op hoofdkantoor de Inktpot, dwarsliggers op het spoor van gerecycled kunststof en een spoor dat zélf energie opwekt. Dat is een greep uit de duurzame oplossingen die te lezen zijn in het eindrapport van The Green Quest aan ProRail.

Vijf weken werkten de technische experts van SUEZ en ENGIE, de experts van het Green Team én het publiek samen aan duurzame oplossingen voor de spoorbeheerder. Het resultaat: 21 adviezen die kunnen leiden tot een jaarlijkse besparing van € 450.000 op de energie- en afvalrekening.

CO2-neutraal hoofdkantoor

De effectieve uitvoering van de adviezen leidt tot een CO2-neutraal hoofdkantoor (De Inktpot) en verkeersleidingspost (Amersfoort). Ook dragen de adviezen bij aan de doelstelling van ProRail voor nul-op-de-meter voor energie- en materialen. De terugverdientijd van de investering die hiermee gemoeid gaat bedraagt minder dan 6 jaar.

De meeste adviezen hebben betrekking op hoofdkantoor De Inktpot. Zo kan door energiebesparing en met zonnepanelen de Inktpot volledig  CO2-neutraal worden.  Een CO2-positief pand ligt zelfs binnen handbereik.