Jeroen Oerlemans

Het Concertgebouw aan het Museumplein baadde in groen licht. Dit om aandacht te schenken aan de FD Green Quest-missie die maandag van start gaat om het Concertgebouw 'groener' te maken.

28 oktober 2013

Concertgebouw

57% reductie van CO2-uitstoot en 20% minder voedselverspilling in de komende vijf jaar. Dat zijn twee haalbare resultaten bij een effectieve uitvoering van het duurzaamheidsrapport dat The Green Quest vandaag heeft gepresenteerd in Het Koninklijk Concertgebouw. Mark Beumer, projectmanager van The Green Quest, overhandigde het eerste exemplaar van het rapport aan Concertgebouwdirecteur Simon Reinink.

Zes duurzaamheidsexperts stelden de adviezen op in het kader van The Green Quest, een zoektocht naar oplossingen om bedrijven groener, duurzamer en winstgevender te maken. Het rapport biedt perspectieven voor heel ondernemend Nederland, in het bijzonder voor bedrijven in de kunstensector.

Klimaatbeheersing

Om ideeën te kunnen omzetten in tastbare resultaten heeft het Green Team 16 concrete, financieel haalbare adviezen geformuleerd. Deze variëren van geavanceerde klimaatbeheersing tot zuiniger led-verlichting, en van innovatieve leasecontracten tot gedragsverandering bij de eigen medewerkers.

Algemeen directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink is enthousiast over de inhoud van het rapport: ‘We hadden ons ten doel gesteld de komende vijf jaar de CO2-uitstoot met 40% te verminderen. Nu blijkt zelfs een hoger percentage haalbaar te zijn, bijvoorbeeld door een uitgekiend klimaatsysteem in onze Grote Zaal toe te passen. Middelen en mogelijkheden optimaal benutten is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. De adviezen uit dit rapport passen uitstekend binnen een planning die jaren vooruitkijkt.’

Uitwerking en realisatie van adviezen uit het eindrapport worden financieel mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, in 2013 Jubileumpartner van Het Concertgebouw. Tot en met 2017 draagt de BankGiro Loterij 500.000 euro per jaar bij aan de (infrastructurele) investeringen die Het Concertgebouw zal doen om een optimaal duurzaamheidsresultaat te realiseren.