Jeroen Oerlemans
14 juni 2013

Arriva

Door het verbeteren van apparatuur, het installeren van een waterzuiveringsinstallatie en het aanjagen van gedragsverandering, kan vervoerder Arriva bijna een half miljoen euro besparen op haar 32 busdepots in Nederland.

Dat is de conclusie van 6 duurzaamheidsexperts in het rapport The Green Quest, dat tien aanbevelingen bevat voor Arriva. Het team bestaat onder meer uit Urgenda-directeur Marjan Minnesma, Nudge-directeur Jan van Betten, VN-jongerenvertegenwoordiger Ties Mouwen, energie-deskundige Marieke van der Werf, duurzaam ondernemer Maurits Groen en projectleider Mark Beumer.

Arriva gaf het Green Team de opdracht met oplossingen te komen voor het binnen vijf jaar energie- en waterneutraal maken van de busvestiging in Leeuwarden. De vestiging moet daarmee dienen als blauwdruk voor de overige 31 vestigingen in Nederland.

Erg dankbaar

Tijdens een presentatie in de hal van de busvestiging van Arriva, presenteerde het Green Team hun bevindingen en conclusies aan de directie van Arriva. Arriva-directeur Anne Hettinga is enthousiast over het rapport: ‘Arriva heeft per jaar een omzet van 400 miljoen euro, met onze kleine marges is een winst van een half miljoen enorm. Wij zijn het Green Team dan ook erg dankbaar.’

Naast Anne Hettinga nam ook MVO-directeur Willem Lageweg het rapport in ontvangst: ‘Het is verbluffend dat de directie van Arriva nu al de toezegging heeft gedaan om de 10 aanbevelingen van het Green Team aan te nemen.’ Volgens Willem Lageweg kan de rest van de vervoerssector een voorbeeld nemen aan Arriva. Hij is daarnaast van mening dat er nog grote winst te behalen valt in de vervoerssector: ‘Daar gebeurt eerlijk gezegd nog te weinig op het gebied van duurzaamheid.’

Het startschot voor The Green Quest missie 2 werd gegeven op 8 mei. Hierbij namen de Green Team leden plaats in een transparante brainstorm bubble waar zij de duurzaamheidsdoelstellingen van vervoerder Arriva in kaart brachten en nadachten over oplossingen. Met hulp van technische experts en inbreng van luisteraars, lezers en reizigers zijn zij tot een uiteindelijk adviesrapport gekomen.