Jeroen Oerlemans
12 november 2014

ABN Amro

De adviezen van The Green Quest kunnen leiden tot de realisatie van het eerste CO2-neutrale bankkantoor in Nederland met bestaande bouw. Ook kan met de adviezen het bestaande bankkantoor van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas worden opgewaardeerd tot het hoge BREEAM Excellent-certificering.

Dat staat in het duurzaamheidsrapport van The Green Quest dat vandaag door het Green Team is gepresenteerd aan ABN AMRO. De zes duurzaamheidsexperts van het Green Team stelden de adviezen met behulp van technische experts en het publiek op in het kader van The Green Quest, een zoektocht naar oplossingen voor bedrijven om groener en duurzamer te ondernemen. Het rapport biedt perspectieven voor heel ondernemend Nederland.

Financieel haalbare adviezen

Om ideeën te kunnen omzetten in tastbare resultaten heeft het Green Team 17 concrete, financieel haalbare adviezen geformuleerd. Ze variëren van LED-verlichting tot zonnepanelen. Van het (simpele) gebruik van raamfolie tot een (bijzonder innovatieve) luchtwaterwarmtepomp. Van leasecontracten tot het fungeren als launching customer voor cleantech-startups.

Johan van Hall, lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO: ‘Ik ben bijzonder blij met resultaten. Deze zijn concreet en economisch haalbaar. Dat laatste was voor ons als financiële dienstverlener uiteraard een belangrijke voorwaarde. Wij gaan aan de slag met resultaten en willen de doelstellingen en adviezen over 12 maanden vanaf nu ook daadwerkelijk gerealiseerd hebben.’

‘We nodigen het Green Team graag uit precies een jaar vanaf nu om te komen kijken waar we staan met de implementatie van de oplossingen. Ook maken we het eindrapport integraal openbaar zodat iedereen kan zien wat we doen maar ook kan profiteren van de opgedane kennis, ervaring en concrete resultaten voor hun eigen bestaande gebouwen.’

Commitment test

Tijdens de terugkomdag beoordeeld het Green Team dat het concrete, duurzame advies goed is gevolgd. Er zijn grote stappen gemaakt. Het hoofdkantoor in Amsterdam komt na een jaar in aanmerking voor een BREEAM Excellent-certificering, en in Alkmaar is een filiaal C02-neutraal geworden. De volgende doelstelling is om één miljoen Nederlandse huishoudens te verduurzamen.

COO Johan van Hall raadt the Green Quest aan elk bedrijf aan, ‘je komt met je bedrijf en je team écht een stap verder’.